Friday, 18 September 2015

Ikan Tongkol Panggang dengan Pencicah

Haritu pegi makan chim chum (lebih kurang macam steamboat) dekat Rantau panjang, 
die punya pencicah memang awesome..! 

Banyak sangat sos pencicah die tapi Ezzah paling suka pencicah untuk seafood.. Suka sangat sampai daging dan ayam pon belasah je dgn pencicah tu.. hehehe..

So harini kita try buat sendiri plak pencicahnya.. Makan dengan ikan tongkol panggang.

Yeayyy...!
Rasa tu dah hampir sama tp kita punya lg sedap kot.. opsss.. hahaha.. ala gurau2 je la.. 


Ok meh share resipinya.. 




Ikan Tongkol Panggang
---------------------------------
Bahan-Bahan: 

Ikan Tongkol ( potong sedikit nipis)
Sos tiram
1 sudu kecil Minyak masak

Langkah:

1) Gaul ikan bersama sos tiram dan sedikit minyak..
2) Panaskan non-stick pan, letak ikan dan panggang hingga masak.. nak bakar dgn arang pon boleh..lg sedap..


Pencicah 
--------
 
Bahan-bahan:

6-7 biji cili padi
3 biji limau nipis
Daun ketumbar secukupnya (hiris halus)
Setengah sudu besar gula
5 sudu besar sos ikan
2 ulas bawang putih



Langkah: 

1) tumbuk bawang putih, cili hingga sedikit halus
2) Masukkan sos ikan, perah limau nipis
3) Perasakan dgn gula dan masukkan hirisan daun ketumbar.


Nota kaki:
# adjust la rasa ikut lidah anda, klau suka sedikit manis boleh tambah gula
# kalau suka boleh letak sikit perasa.. lg sedap..
#sangat sesuai dihidang dgn seafood.
# Pencicah sedikit cair ye.. bkn pekat cm sambal..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...