Sunday, 20 September 2015

Homemade Rambutan In Syrup

Sape suka makan laici, longan or rambutan dalam tin..?
Haa.. lepas ni da bole buat sendiri da.. hehehe..
Kebetulan sekarang musim rambutan, so Ezzah buat sirap Rambutan.. hihi..
---------------------------------------
Homemade Rambutan In Syrup

Bahan2:
Rambutan
Gula putih secukupnya
Air
Sedikit garam kasar (1jug sy guna 3,4 buku garam kasar shj)


Cara:
1) Buang kulit dan biji rambutan.. kemudian bersih dan toskan isinya.
.
2) Masak gula bersama air hingga larut dan mendidih.. Tutup api dan masukkan garam.. kacau sekejap je..

3) Kemudian masukkan rambutan dan larutan gula dan garam yg masih panas tadi ke dalam botol.

4) Biarkan sedikit sejuk, tutup kemas dan biarkan selama lebih semalaman atau hingga buahnya turun ke bawah.

# Kuantiti gula agak banyak ntk menjeruk rambutan tu, lagi2 kalau buah tu sedikit masam. so agak2 la kuantitinya ye..
# biarkan di suhu bilik je.. lepas siap proses menjeruk,dah jadi syrup rambutan bru simpan peti ais.. hihi..
# Sebaiknya guna botol.. tp ezzah xde botol.. guna jug je tp wrap kemas2.
# Boleh guna buah laici or longan jugak..

SELAMAT MENCUBA 👌

With love,
Ezzah Fawzi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...