Monday, 27 May 2013

Home made piza

Assalamualaikum.. lme xupdate blog.. so, arini nk nk kongsi resipi ntk buat pizza.. :) semalam rsenya hari pizza kot dlm rumah ni.. no rice ok.. mula2 buat doh ntk 4 pan.. licin... pastu akak ezzah dtg umh smlm, blik keje trus dtg umh semata-mata nk blaja buat pizza tu.. huhuhu...lg sekali kna bertapa kt dapur tu.. kaki ni dh rse nk tercabut...mmg mlm sebelum tdo kna amik ostematrix dan alfalfa la ni.. nk bg urat2 betul blik.. hihihi,,,

bg ezzah roti pizza yg sedap die agak nipis, tidak terlalu lembut cm roti.. piza normally sedikit liat..tp yg best nye doh pizza xperlu uli lama.. kejap je dh siap.. just rest kn dos kejap bg die kembang sikit.. then dh boleh canai n buat topping... untuk buat doh senang je. jom tgk ape yg perlu ntk buat doh ni..



bahan- bahan untuk doh pizza. 

3 cawan tepung gandum
3 sudu besar minyak sayuran
1 cawan air suam
1 sudu garam 
2 sudu yis kering
1 sudu gula

untuk buat adunan doh,
1)  masukkan tepung dan minyak ke dalam mangkuk adunan..
2) then bancuh gula+garam+ yis dgn air suam td.. masukkan bancuhan td ke dalam tepung.. uli hinga doh  td lbh kurang 5 minit.. pastikan doh tidak melekat pd tangan dan mangkuk adunan..
3) kemudian kite rehatkan adunan dalam peti ais.. rehat la dos dlm 30 minit.. tgk doh dh naik, dh boleh canai dh.. 
4) semasa mencanai doh, letak ckit tepung. then canai la mengikut ketebalan yg anda mahu..



semalam ezzah buat dua topping.. 1 tuna and 1 lg beef... bab topping tak kesah kan nk letak apa pn yg uolls suka.. ada org suka beef, ada yg suka chicken.. so, blh letakkan apa je yg anda suka.. 

bahan-bahan topping

daging cincang ( ditumis dgn bawang putih& bawang besar, if suka blh buat cm sos bolognesse)
parutan cheese secukupnya 
tuna flake 
sosej 
onion 
capsicum 
straw/ button mushroom 
tomatoes 
italian mixed herbs ( optional)
oregano 


semua sayuran yg nk buat topping tu bole dadu or slice nipis mengikut kesesuaian. ok, mula2 sapu sos tomato atas doh yg dh dicanai tu, pastu sapu tomato puri or sos sphagetti kimbal yg traditional tu pn bole.. pastu ltk italian mixed herbs ckit je.. letak beef/ tuna flake.. then letak semua sayuran yg anda suka, blh jgk ltak sosej.. kalo yg beef ezzah suka letak sosej jgk.. kalo yg tuna tak suka ltk sosej.. kalo fileman ketam tu ok.. last sekali letak cheese on top..then bakar dengan suhu 180C selama lbh krg 15 minit kot.. ezzah pnya oven dh tua so, kna pandai2 laras..tu yg xsukat masa tu.. sekejap bakar guna api bwah je, kjap kna alihkan tggi ckit nk bg dkt dgn api atas.. hehe.. kalo x, tak masak dgn elok la pizanya.. tp mmg xlama pn masak benda ni..dh siap bakar tabur serbuk oregano kt atas.. cikit je nk bg bau itali ckit.. ekeke..


tadaaa.. inilah rupanya setelah masak..:) 




selamat mencuba... :) 


2 comments:

  1. Sedapnya pizza yummy nak try swndiri bila ntah hee

    ReplyDelete
  2. aku pn dh berkurun xwat.. akak abg aku duk request lme da.. tp mklum la.. penyakit M ni melebih.. akhirnye smlm aku wat jgk,. tu pn sb aku yg teringin.. hihi.. xpe, ko kn dh bini org.. selalu msk..lg2 nk dpt bby.. lps ni mmg rjin gile la ko msk.. ehhe.. aku jrg2 je trun dapo.. kikiki

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...